Plantaardige olie

Plantaardige olie

Plantaardige oliën worden gemaakt uit zaden en vruchten. Men verkrijgt de olie door de vruchten of de zaden te persen. Dit persen gebeurt over het algemeen altijd mechanisch. Op de fles ziet u regelmatig ‘extra vierge’ staan. Dit mag alleen vermeld worden als er sprake is van een eerste persing en de temperatuur niet hoger is geweest dan 28 graden. Ook het vrije percentage zuren mag niet hoger zijn dan 0,8 procent. Deze ‘extra vierge’ olie is de beste olie die gemaakt wordt. Gebruik voor het bakken een olie die niet te sterk van smaak is, dat is zonde van de smaak van het te bakken product.

Speciale olie voor hoge temperaturen

Tijdens het bereiden van vlees, vis of iets anders wordt de olie vaak flink verhit. De olie mag nooit te heet worden anders komen er slechte stoffen vrij, zoals transvet. Gaat u frituren, roerbakken of wokken met olie? Kies hier een speciale olie voor, een die geschikt is voor hoge temperaturen.

Welke soorten zijn er?

Enkele voorbeelden van plantaardige oliën die uit vruchten of zaden zijn gemaakt, zijn: notenolie, olijfolie, sesamolie, pindaolie, maïsolie, sojaolie, zonnebloemolie of raapzaadolie. Slaolie is een mix van verschillende plantaardige oliesoorten en kan zowel koud als warm worden gebruikt.