Welke soorten zijn er?

Welke soorten zijn er?

Olijfolie werd al in het oude Griekenland gebruikt voor diverse doeleinden. Olijfolie heeft veel positieve eigenschappen. Het werd gebruikt als lampenolie, het was een voedingsmiddel, een verzorgingsmiddel voor de huid en een medicijn.

Palmolie wordt gemaakt van de vruchten van de speciale oliepalm. In Afrikaanse landen wordt hij veel gebruikt bij het bakken, maar wij gebruiken hem liever niet. Er zitten te veel verzadigde vetzuren in. Toch wordt hij door zijn aantrekkelijke prijs veel verwerkt in producten, dus check het etiket.

Kokosolie bestaat wel uit verzadigde vetzuren, maar is toch goed voor de gezondheid. Deze verzadigde vetten hebben middellange vetzuurketens waardoor de atoomstructuur erg laag is. Ze worden daardoor gemakkelijk afgebroken door de lever. Kokosolie versnelt ook het metabolisme. Kokosolie is ook goed bestand tegen hoge temperaturen en produceert geen transvetten.

Walnootolie wordt koudgeperst en kan ook niet worden gebruikt voor het bakken. Maar het is een heerlijke olie. In walnootolie zit zowel omega-3 als omega-6.

Zonnebloemolie kan voor veel toepassingen gebruikt worden, zowel heet als koud. Maar hij mag niet te veel verhit worden.

De arachideolie wordt gemaakt van pinda’s en bestaat voor 31 procent uit meervoudig onverzadigde vetzuren. De ongeraffineerde versie is niet geschikt voor de frituur.