Je lichaam en geest in balans

Je lichaam en geest in balans

Tegenwoordig zijn we over de hele wereld steeds meer bezig met het letten op wat we precies in onze monden stoppen. We letten hierdoor dus steeds vaker op de soorten voeding waar we ons wel en niet goed door voelen. Voeding heeft immers grote invloed op hoe jij je fysiek en mentaal voelt. Uit de voeding die we eten haalt je lichaam de informatie die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het wordt hierdoor belangrijk om onderscheid te maken tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ voedingstoffen.

Onze behoefte om goed te letten op wat we wel en niet kunnen en willen eten gaat gepaard met het ontstaan van een hele reeks aan diëten. De meesten van ons hebben allemaal wel eens een dergelijk dieet gevolgd of hebben in ieder geval voor een bepaald dieet gehoord. Deze diëten zijn veelal gericht op het beperken van bepaalde voedingsstoffen en het bijhouden van calorieën zodat we kunnen meten of we onze dagelijkse hoeveelheid wel of niet overschrijden. Voor een goed persoonlijk dieet is echter meer nodig dan alleen het volgen van zo’n dieetplan. Er is namelijk veel meer waar je op moet letten.

Het beperken van bepaalde groepen voedingsstoffen betekent bijvoorbeeld niet dat je ze moet elimineren. Suiker wordt zo gezien als iets wat over het algemeen niet goed voor je is, maar je hebt het ook nodig om je energie uit te halen. Hetzelfde geldt voor zout en ook zeker voor vet. Vet is namelijk essentieel voor het functioneren van ons lichaam, net zoals alle voedingsstoffen die onder de schijven van de schijf van vijf vallen. Het is dus belangrijk dat je veel verschillende soorten voedingsstoffen binnen krijgt, maar niet in overmaat.

Je lichaam is echter niet het enige waar je voedingsstoffen invloed op hebben. Mentaal komt er namelijk ook een hoop bij kijken. We willen eten wat we lekker vinden en we willen ons niet te veel laten beperken als het aankomt op bepaalde tradities rondom eten. Denk bijvoorbeeld aan het eten van je eigen taart op je verjaardag. Ook al is een taart niet het beste voor je lichaam, toch is dit iets waar we vaak geen nee tegen willen zeggen.

Dit hoeft gelukkig ook niet. Het vinden van een goed persoonlijk dieet heeft alles te maken met balans. We moeten ons lichaam gezond houden, maar we moeten er ook voor zorgen dat we daar emotioneel niet te veel aan onderdoor gaan. Gezond leven heeft immers te maken met de staat van je lichaam, maar ook met je geestelijke gesteldheid. Ga daarom verstandig met je voeding om en ‘zondig’ wanneer je voelt dat het echt nodig is. Zo hou jij je lichaam en je geest in de meest gezonde staat.