Gezond leven, is gezond eten

Gezond leven, is gezond eten

We willen natuurlijk allemaal zo lang mogelijk gezond blijven en het risico om bepaalde ziektes te krijgen zo laag mogelijk houden. Van sommige producten is het duidelijk dat ze gezonder zijn dan andere producten. Als we vragen om te kiezen uit een appel of een stuk appeltaart, kunt u waarschijnlijk ook de juiste keuze maken. Bij andere producten is het soms lastiger om te zien, maar gelukkig hebben de meeste producten een etiket met de voedingswaarde. Hierop staat precies hoeveel calorieën en voedingsstoffen in het product zitten. Meestal wordt de voedingswaarde gemeten per 100 gram, maar soms ook per portie.

De kans op hart- en vaatziekten verkleinen

Maar er spelen ook nog andere zaken mee als u bewust wilt eten. Als u bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten wilt verminderen, is het verstandig om met het volgende rekening te houden:

Natuurlijk is het belangrijk dat u lekker eet, maar eet ook gevarieerd.

Eet niet te veel en zorg dat u voldoende fruit en groenten binnenkrijgt.

Ook vezelrijk voedsel is belangrijk.

Eet minder zout en verzadigde vetten.

Drink voldoende, maar niet te veel alcohol.

Gezond eten met diabetes

Met diabetes kunt u bijna alles eten. Toch heeft gezond koken hier ook de voorkeur. Kleine aanpassingen kunnen zorgen dat de maaltijd ook voor de diabetespatiënt een verstandige keuze is:

Kies voor kleine porties in plaats van een enorm bord spaghetti.

De volkorenversie van rijst en pasta laat door zijn vezels de bloedsuikerspiegel langzaam en minder stijgen.

Ook peulvruchten hebben veel vezels en ze zijn ook nog eens gezond.

Producten met snelle koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel omhoogschieten. Dus witte pasta’s of meel, witte rijst, jam, honing, siroop of aardappelpuree zijn hierdoor geen favoriet.

In alcohol kunnen ook koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen en het duurt even eer dat die weer lager wordt. Ook frisdranken en vruchtensappen bevatten veel suikers.