Koken met minder koolhydraten

Koken met minder koolhydraten

Nog maar tien jaar geleden werden alle wereldproblemen in de schoenen van vet geschoven. Vette snacks, gefrituurde happen en gebak met veel room zijn inderdaad in overmaat niet goed voor een mensenlichaam. Vooral het gebruik van verzadigde vetzuren verminderen heeft een erg positief effect op onze gezondheid.

Maar nog schadelijker dan vetten blijkt een te grote inname van suikers en koolhydraten te wezen. In de tijd dat we nog zwaar fysiek werk verrichten in de landbouw of industrie, was het inderdaad nodig om onze eigen inwendige machinerie draaiende te houden met voldoende koolhydraten. Nu dat we allemaal de hele dag achter een computer zitten, wordt het nodig om de hoeveelheid koolhydraten in ons dieet te beperken. Anders ligt obesitas, met al zijn gezondheidsrisico’s, op de loer.

De uitdaging van koolhydraatbronnen verminderen

De snelste manier om een Nederlandse maaltijd gezonder te maken, is het aandeel aan koolhydraatrijke voedingswaren te verminderen. In ons land eten we de volgende koolhydraatrijke voeding regelmatig:

  • Granen, brood, pasta en gebak
  • Rijst
  • Aardappels

Deze drie voedingswaren zijn in de loop van de tijd een belangrijk onderdeel van elke maaltijd geworden. Het is moeilijk om ze helemaal te schrappen: omdat ze zo’n belangrijk deel van onze maaltijden zijn, krijgen we dan snel honger, en gaan tussendoortjes snoepen. Die zijn vaak nog slechter voor onze gezondheid. Ook is het voor veel mensen een te grote uitdaging om dit eten, dat vaak als een basis van de maaltijd gezien wordt, in één klap weg te laten. De uitdaging is, om de calorierijke etenswaren te vervangen door iets wat er bekend uitziet, én de maag vult, maar toch veel minder calorieën bevat dat het origineel? We hebben gelukkig een paar opties. Die kunnen duurder zijn dan de oorspronkelijke voedingswaren. Overweeg eventueel om geld te lenen via Qeld.com/nl als je serieus werk wilt maken van je gezondheid!

Pasta gemaakt van groenten

Verschillende groentes hebben de stevigheid en de consistentie om gebruikt te kunnen worden als vervanger voor pasta. De groente wordt dan behandeld zodat hij extra flexibel wordt, en door vormpjes geperst waardoor hij op pasta gaat lijken. Courgette, wortels en aubergine zijn uitstekend geschikt voor dit doel.

Rijst gemaakt van groenten

Ook rijst kan vervangen worden door een groentealternatief. Door groentes in kleine korrels te snipperen ontstaat er een voedingsmiddel dat in de meeste gerechten goed de taak van de calorierijke rijst kan overnemen. Bloemkool, pompoen en broccoli zijn stevig genoeg om hiervoor gebruikt te worden.

Caloriearme alternatieven

Er zijn tegenwoordig min of meer exotische voedingswaren die uitstekend smaken, en een rijk ingrediënt kunnen vervangen. Een uitstekend voorbeeld is het vervangen van aardappels door de veel lichtere zoete aardappel, knolraap, of pompoen.

Konjac

Dit is de wortel van een plant die we op de Japanse eilanden vinden. Konjac is niet bijzonder smakelijk, maar bevat praktisch geen calorieën, en kan door zijn stevige structuur gebruikt worden om pasta, rijst of noodles te maken.