Is vet ongezond?

Is vet ongezond?

Veel mensen denken dat wanneer ze maar zo weinig mogelijk vet eten, ze per definitie gezond bezig zijn. Dat is zeker niet verstandig, ons lichaam heeft nu eenmaal ook vetten nodig. Ze zijn een deel van de noodzakelijk voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Vetten leveren namelijk de vitamines A, D, E en K en ze zorgen ook voor energie. Daarnaast krijgen we met het vet ook gelijk de belangrijke vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur binnen. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de hart- en bloedvaten.

Hoeveel vet mag men eten?

Vet geeft smaak aan voeding, een stukje vlees waar helemaal geen vet aan zit, wordt bij het bereiden vaak een droge homp vlees. Een klein vetrandje kan zorgen dat het vlees mals en sappig blijft. Maar ook in andere producten zit vet, vet wat men op het eerste oog niet eens ziet. Vetten en oliën leveren van alle voedingsstoffen wel de meest calorieën per gram. Als u op gewicht wilt blijven of u wilt afvallen, is het verstandig om niet te vet te eten. De voedingsnorm voor vet is ingesteld op maximaal 40 energieprocent, dat betekent 40 procent van alle calorieën die men door het eten binnenkrijgt. Voor iedereen met overgewicht of iemand die te weinig beweegt, is maximaal 35 procent beter.

Variatie is belangrijk

Heeft u helemaal geen aanleg om dik te worden? Dan mag u best 10 procent meer nemen. Maar zorg wel dat u voedingsschema altijd wordt afgewisseld met andere producten. Naast de producten die wel vet bevatten, is het ook verstandig om dit aan te vullen met producten die geen vet maar andere voedingsstoffen leveren. Ook een belangrijke factor is het type vet wat men binnenkrijgt. Er zijn namelijk drie verschillende soorten vetzuren, namelijk: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudige onverzadigde vetzuren. Daarnaast bestaat er nog ‘transvet’. Dit is een onverzadigd vet wat men tegenkomt in producten met gedeeltelijk gehard vet, zoals bij koekjes en gebak. Sommige vetten zijn beter voor de gezondheid dan andere vetten. Waar het ene vet een risico vormt voor de gezondheid, is het andere vet een essentiële noodzaak voor het lichaam. Het is dus ook belangrijk dat u goed weet welke vetten u binnenkrijgt met bepaalde producten. Zo kunt u zorgen dat de slechte vetten niet de overhand krijgen in uw voedingspatroon.