De ‘Schijf van Vijf’

De ‘Schijf van Vijf’

Als uw favoriete kledingstuk kapot gaat, dan koopt u waarschijnlijk een nieuw exemplaar. Of als de bank versleten is, zal hij uiteindelijk vervangen worden door een andere bank. Maar met ons lichaam moeten we ons hele leven doen, het is niet zo dat als iets niet meer goed werkt, dat we dan even naar de winkel kunnen om een nieuw lijf te kopen. We moeten dus goed zorgen voor onze body en geest. Dit kunnen we op verschillende manieren doen, maar een van de belangrijkste elementen is een gezonde voeding. Zorg dat u genoeg producten eet die een gezondheidswinst opleveren en probeer alleen voedingsstoffen binnen te krijgen die u fit aan de dag laten beginnen.

Een persoonlijke Schijf van Vijf samenstellen

Een mooie leidraad om genoeg gezonde producten binnen te krijgen, is de welbekende ‘De Schijf van Vijf’ . Hierin staan genoeg goede producten waar u iedere dag opnieuw een keus uit kunt maken. Het maakt hierbij niet uit welke smaak uw voorkeur heeft. Met de Schijf van Vijf kunt u net zo goed een Indische rijsttafel maken als een Hollandse prak. Eigenlijk heeft de Schijf van Vijf talloze mogelijkheden, u kunt het bijvoorbeeld helemaal zelf bepalen of u vanavond aardappelen, pasta of couscous eet. Gaat uw voorkeur uit naar bonen? Of heeft u vanavond meer trek in broccoli? Het kan allemaal.

Alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is de Schijf van Vijf ingericht met producten die goed zijn voor het lichaam. Ieder product heeft hierbij zo zijn eigen kenmerken. Waar het ene product de kans op hart- en vaatziekten verkleint, heeft het andere product weer een positieve invloed op de spiermassa. Wanneer u ervoor kiest om volgens de Schijf van Vijf te eten, krijgt u in ieder geval genoeg mineralen, eiwitten, koolhydraten, vitamines, vezels en vetten binnen. Als u daarnaast niet al te veel producten eet die niet in de Schijf van Vijf staan, is het ook makkelijker om op gewicht te blijven. Natuurlijk hangt dit ook nog van een aantal andere factoren af want alleen met het eten van de Schijf van Vijf producten bent u er vaak nog niet. Maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Een gezonde oude dag

Gezond eten verhoogt de kans op een gezonde oude dag en dat is toch wat we allemaal willen? Daarnaast is het prettig als we ons lekker voelen in ons lichaam, dat geeft namelijk ook rust in de geest. Behalve gezond eten is in beweging blijven natuurlijk ook belangrijk om in een goede conditie te blijven. Dagelijks een wandeling maken, kan soms al voldoende zijn. Maar met mooi weer een stuk fietsen of baantjes trekken in het zwembad bij minder weer is natuurlijk ook onzettend gezond.