De kleding van een kok

De kleding van een kok

De kleding van een kok is zeer herkenbaar. Dit komt waarschijnlijk in de eerste plaats door de witte koksmuts die in geen enkel ander beroep gedragen wordt. De kleding van een kok is eigenlijk bijna altijd wit. Dit geldt voor de bovenkleding in ieder geval en in iets mindere mate zie je ook vaak witte broeken bij koks.

Praktisch over de hele wereld dragen chef-koks witte kleding in een restaurant keuken. Dat is een bewuste keuze waarover nagedacht is. Het model van professionele kokskleding is afgeleid van een militair uniform.

Waarom dragen koks witte kleding

Koks dragen voornamelijk wit omdat dit hygiënisch oogt. In de praktijk blijkt echter dat dit niet alleen hygiënisch eruit ziet maar ook daadwerkelijk zo is. Omdat je op witte jasjes, schorten en broeken alle vlekken ziet, kleden koks zich vaker om. Hierdoor krijgen bacteriën minder de kans om zich in de keuken te verspreiden. Doordat het wit van de jasjes en broeken grauw wordt, wordt er bleekmiddel gebruikt om het weer fris te maken. Dit bleekmiddel doodt alle bacteriën die er eventueel op de kleding zat. Omdat bleekmiddel bij andere kleuren de stof vervaagt, is het kunnen gebruiken van bleekmiddel een extra reden om wit te dragen tijdens het koken. Vlekken zijn duidelijker zichtbaar op wit maar ook veel gemakkelijker te verwijderen dan op een andere kleur kleding. Tevens is professionele kokskleding gemaakt van eenzelfde soort materiaal dat bestand is tegen zwaardere schoonmaakmiddelen.

Gezond eten gaat niet alleen over de ingrediënten van een maaltijd ,maar ook over de manier waarop het eten bereid is.

Als een kok een lange witte jas met een witte schort draagt, zie je vaak dat de broeken zwart zijn. Dit heeft ook te maken met het feit dat er dan op de broek sowieso minder kans op vlekken is omdat deze voor een groot deel bedekt wordt door de jas of schort.

Koks dragen een muts om te voorkomen dat er haren of zweet vanuit jet hoofd in het eten komt. Van oudsher droegen chef-koks een hoge muts en de hulpkoks een lagere muts. Dit was dus om het verschil in rang aan te geven.

Dat het dragen van witte bovenkleding en witte broeken hygiënisch is, is een algemeen bekend gegeven. Daarom draagt verzorgend personeel ook witte uniformen. In feite draagt een kok ook een uniform zodat gasten in een restaurant een goede indruk krijgen als ze toevallig in de keuken zouden kijken.

Als je zelf van kokkerellen houdt en je doet dit regelmatig voor meerdere mensen, dan is het een goed idee om ook witte bovenkleding en/ of broeken te dragen. Ook thuis is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan als je een gezonde maaltijd voor vrienden of familie op tafel wilt zetten.