Wat doen onverzadigde vetzuren?

Wat doen onverzadigde vetzuren?

Onverzadigde vetzuren hebben de positieve eigenschap dat ze meehelpen om het goede cholesterol in uw lichaam te verhogen. Vervang dus zoveel mogelijk verzadigde vetzuren in uw voedingspatroon door onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren bestaan uit omega-3 vetzuren, omega-9 vetzuren en omega-6 vetzuren (linolzuur). De bekendste omega-3 vetzuren zijn eigenlijk wel het alfa-linoleenzuur(ALA), het docosahexaeenzuur (DHA) en het eicosapentaeenzuur (EPA). DHA en EPA staan ook wel bekend als visvetzuren. Het lichaam maakt uit ALA ook zelf omega-3 aan.

Hoeveel onverzadigd vet is aanbevolen?

De gezondheidsraad heeft de norm voor de hoeveelheid onverzadigd vet in gesteld op 450 milligram per dag voor EPA en DHA. Om deze hoeveelheid te halen, kunt u het beste twee keer per week een portie vis eten, waarvan één keer een portie vette vis. Het kan natuurlijk zijn dat u helemaal niet van vis houdt, in dat geval kunnen er alternatieven zijn voor omega-3 vetzuren. Visoliecapsules of andere voedingsmiddelen met omega vetzuren zouden de vis eventueel kunnen vervangen.

Visolie of lijnzaadolie?

Visolie is ook een bron van omega-3 vetzuren, net zoals lijnzaadolie. Het omega-3 vetzuur uit lijnzaadolie moet nog wel in het lichaam worden omgezet en volgens onderzoeken verloopt deze omzetting erg traag en wordt niet alles volledig omgezet in EPA en DHA.