
Welke vetzuren zijn er?
Er zijn verschillende soorten vetzuren en in de diverse producten komen ook verschillende soorten vetten voor. Daarom is het soms verstandiger om het ene product vaker te eten dan het andere. Er zijn namelijk verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren bestaan weer uit enkelvoudige en meervoudige vetzuren.
Waarin vindt men verzadigde vetzuren?
Verzadigde vetzuren komen vooral voor in volle melk en melkproducten, vlees, koek, sauzen, cacao, kokos en snacks. Waarschijnlijk beseft u al dat dit niet de meeste gezonde vetten zijn. Deze vetzuren worden door het lichaam slecht of zelfs niet afgebroken. Ze veroorzaken een verhoging van het ‘slechte cholesterol’ in het lichaam en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.
Waarin zitten onverzadigde vetzuren?
De enkelvoudige onverzadigde vetzuren komt u vooral tegen in olijfolie en olijven, pinda’s en in veel soorten noten. Meervoudige onverzadigde vetzuren treft men daarentegen veel aan in zaden, oliën zoals: zonnebloemolie, sesamolie, lijnzaadolie, saffloerolie, tarwekiemolie en walnoten. Ook in vette vis, zoals sardientjes, haring, tonijn, makreel, ansjovis of zalm komt men deze vetzuur soort tegen. Onverzadigde vetzuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt, men moet ze dus echt door middel van voeding binnenkrijgen. Daarom noemen ze dit vetzuur ook wel essentiële vetzuren, mede omdat ze functioneel zijn.
Wat is Transvet?
Transvet is ook een onverzadigd vet, maar toch een slechte keuze voor de gezondheid. Misschien zelfs nog wel slechter dan verzadigd vet. Transvet komt men vooral tegen in producten waarvan het vet gedeeltelijk is verhard. In de fabriek wordt bijvoorbeeld zacht vet, maar ook olie bewerkt waardoor het ‘harder’ wordt. Vooral bij producten zoals koek en gebak komt men transvet tegen. Het is verstandig om dit vet zo veel mogelijk te laten staan