Waarom slaat het lichaam vet op?

Waarom slaat het lichaam vet op?

Eigenlijk is ons lichaam zo gemaakt, dat het niet is ingesteld op afvallen, maar juist om vetten op te slaan. Dat is nog een erfenis van onze voorouders. Vroeger kon het zo maar gebeuren dat mensen even een tijdje geen eten hadden en in deze schaarse tijden werden dan de reserves aangesproken. Tegenwoordig is dat in de Westerse samenleving eigenlijk niet meer nodig, dus zouden velen onder ons graag de andere kant op evolueren. Toch zal dat niet snel

gebeuren. Tot ongeveer 50 jaar geleden zijn er nog steeds situaties geweest waarbij mensen voedselschaarste hadden, bijvoorbeeld in de hongerwinter in 1944-45. En misschien moeten we het ook niet willen. Mocht er ooit in de verre toekomst iets gebeuren, zijn we door onze vetreserves toch minder kwetsbaar.

Laat de alarmbellen niet rinkelen

We moeten er gewoon voor zorgen dat we meer energie verbruiken dan dat we binnenkrijgen. En zijn we toch een keer over onze grens gegaan, dan moeten we iets meer bewegen en weer even wat strenger op ons type voedsel letten. Verhongeren heeft geen zin, in het lichaam gaan dan alleen maar de alarmbellen rinkelen. Voor het lichaam is dat het signaal om extra vetreserves op te gaan slaan en dat nou is precies wat we niet willen.