Een goede vetbalans
Net zo goed als dat men de balans goed moet houden met verzadigde en onverzadigde vetten, is dat ook belangrijk bij de verschillende vetzuren. Waar we de verzadigde vetten beter in de minderheid kunnen laten ten opzichte van onverzadigde, moet de inname van omega- 6 en omega-3 eigenlijk wel een beetje met elkaar in balans zijn. Juist door ons veranderde voedingspatroon is dit vaak niet het geval. Er wordt tegenwoordig vaak meer omega-6 ingenomen dan omega-3 vetzuren. Teveel omega-6 vetzuren remmen de omzetting van de omega-3 vetzuren af. Een optimale verhouding is 4 (omega-6) tot 1 (omega-3). In de westerse voedingspatronen ligt deze verhouding vaak tussen de 10/20:1.
Vegetarisch of zwanger?
Ook als iemand vegetarisch is, is het soms lastig om aan de omega-3 vetzuren te komen. Toch heeft een volwassene ongeveer 3 gram ALA per dag nodig. Dit kan gehaald worden uit plantaardige bronnen, zoals walnoten, lijnzaadolie, sojaolie of koolzaadolie. DHA kan ook in sommige eieren gevonden worden. Helaas zijn dit niet de biologische of vrije uitloop eieren. DHA is zeker belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van een baby. Bij zwangerschap is het dan ook aan te raden om te kiezen voor een plantaardig DHA-supplement, deze zijn meestal gemaakt van zuivere algen.